Home Nieuws Europa investeert miljoenen euro in Comunidad Valenciana

Europa investeert miljoenen euro in Comunidad Valenciana

7 minuten (lectuur)
632

VALENCIA. Het hoofd van het departement voor Territoriale Politiek, Openbare Werken en Mobiliteit van de Valenciaanse regering, Arcadi España, meldde dat de Fondsen Feder van de Europese Unie in de Comunidad Valenciana meer dan 20 miljoen euro gaan investeren, die besteed zullen worden aan diverse projecten in verband met milieubeheer.

“Het is belangrijk dat wij op de steun van Europa kunnen rekenen door middel van deze financiële ondersteuning om projecten te verwezenlijken zoals het toekomstige L10 van Metrovalencia” verklaarde zij. “We gaan verder met deze financiële steun aan te vragen, want we richten ons naar de toekomst en in die toekomst wordt het behoud van een gezond leefmilieu steeds belangrijker.

Het project voor de aanleg van het geheel van de lijn 10 Metrovalencia wordt dus mee gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Feder) en de eerste bijdrage bedraagt 20 miljoen euro, het eerste deel van de totale investering van 50 miljoen euro.

Ook het volledig elektrisch leggen van het traject Benidorm-Benidorm Intermodal van lijn 9 van de TRAM, dat Benidorm per spoor verbindt met Denia en met een begroting van meer dan drie miljoen euro, kan rekenen op de steun van het fonds Feder, dat de helft van de kostprijs betaalt. Het fonds komt ook tussenbeide bij het remodeleren van de Paseo Marítimo Gómiz in Alicante.

Een van de meest dringende projecten is de route ‘ciclopeatonal Prat de Cabanes-Torreblanca’ die deel gaat uitmaken van de ciclopeatonal (route voor fietsers en wandelaars) van het gewest l’Horta Sud naar València vanaf de rijweg CV-400; het fietspad en trottoir in Pobla de Farnals, de Groene Ring rond Valencia en het herstellen van de oude veeweg van San Juan en van Cordell del Prado in Requena. Daarnaast wordt gewerkt aan de Vía Xurra, de brug over de V.21 in  Massalfassar, de Camino Casablanca in Pobla de Vallbona en diverse trajecten van de Groene Weg van Ojos Negros. Ook de ciclopeatonal langs CV-865 tussen Elche en Santa Pola staat op het programma.

“In Europa is men zich bewust geworden van het belang van goede fietswegen in de Comunidad Valenciana. Vooral in de provincie Alicante noteren we steeds meer groepen en die willen we graag op alternatieve wegen zetten en beter beschermen. Daarom werden deze ciclopeatonales in het leven geroepen en de bedoeling is dat we die jaarlijks gaan uitbreiden” zei Arcadi España.

Niet alleen de Valenciaanse regering, maar ook de plaatselijke overheid doet er alles aan om de wielertoeristen  aan te trekken. Er worden in verschillende regio’s nieuwe fietspaden aangelegd, die door de gemeente of door de provincie betaald worden. Ze proberen ook de plaatselijke bevolking ervan te overtuigen dat het wielertoerisme een ‘booming business’ is. Meer en meer kiezen mensen naast een ontspannende strandvakantie ook voor meer actieve vakanties.

Calp zet nu alles in om wielerfanaten aan te trekken. Zowel de professionele als de amateurfietsers zijn welkom. Ze willen hun stad promoten als “Calp, Cycling destination”.

Maar in Spanje is het momenteel nog anders dan in bijvoorbeeld België of Nederland. Er zijn veel minder fietspaden en de rijwegen zijn vaak smal en bochtig, wat het voor de fietsers gevaarlijk maakt, want ongeduldige chauffeurs willen graag wat sneller dan 30 kilometer per uur rijden en beginnen op gevaarlijke plaatsen in te halen, zonder de anderhalve meter afstand, die ze met de fietser moet bewaren, te respecteren.

Het is daarom noodzakelijk dat er meer aandacht wordt besteed aan dit voertuig, dat met het jaar aan populariteit wint. Met het geld dat Europa via het Feder Fonds bijdraagt, worden dus een groot aantal acties ondernomen om de fietsers eigen wegen te geven en ze steeds minder op de rijwegen te laten fietsen.

Maar ook in de steden wordt de fiets meer en meer als een ideaal vervoermiddel gezien en worden maatregelen genomen om deze zwakkere weggebruikers beter te beschermen. Het is niet alleen een kwestie van veiligheid, de fiets als vervoermiddel en de auto op stal zorgt voor veel minder uitstoot van de CO2 en is dus een pak milieuvriendelijker. Daarom zal Feder in de eerstvolgende vijf jaar nog enkele miljoenen bijdragen om meer fietswegen in de Comunidad Valenciana aan te leggen.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Monumentale kerststal Alicante in Guinness Book of Records

ALICANTE. Dit jaar moet u beslist de kerststal in Alicante gaan bekijken. Het is de groots…