Home Nieuws Nieuwe haltes en opening nieuw traject voor TRAM

Nieuwe haltes en opening nieuw traject voor TRAM

6 minuten (lectuur)
306

PEDREGUER. De Valenciaanse regering heeft de uitbesteding van diverse projecten voor verbetering van de TRAM toegewezen. Het betreft hoofdzakelijk verbeteringen aan lijn 1 (Luceros/Estels-Benidorm) en lijn 9 (Benidorm-Dénia). De meeste werkzaamheden zullen worden uitgevoerd tussen La Vila Joiosa en Altea. De uitvoering gebeurt door UTE Ardanuy Ingeniería, SA en Civis Consultores Asociados SL-Tec Cuatro SA en kost bijna 800.000 euro.

Het gaat hoofdzakelijk over het ontdubbelen van het spoor op meerdere plaatsen, enerzijds op het traject tussen La Vila Joiosa en Benidorm en anderzijds op het traject tussen Benidorm en Altea. Hier ligt maar één spoor en de treinen kruisen elkaar waar een dubbel spoor ligt. Dat kan echter problemen geven als een van de treinen vertraging of een defect heeft, want dan moet ook de trein uit de andere richting wachten. Op meerdere plaatsen zal men het spoor dus ontdubbelen, zodat de treinen elkaar kunnen kruisen.

Een ander project is het aanleggen van een halteplaats van lijn 9 op twee plaatsen die steeds verwaarloosd werden, namelijk Jesús Pobre en Pedreguer. Vroeger waren dat een klein gehucht en een klein dorp, maar beide zijn in de laatste vijftig jaar sterk gegroeid, doordat steeds meer buitenlanders zich hier kwamen vestigen.

Al in mei van vorig jaar had de Valenciaanse regering, die via het bedrijf Ferrocarriles de la Generalidad het toezicht heeft over de TRAM, een studie laten verrichten om een halteplaats te bouwen bij Jesús Pobre, maar op het grondgebied van Pedreguer, namelijk dicht bij de urbanisatie La Sella, waar 1500 personen wonen. De halteplaats die men zou bouwen, zou voor beide dorpen dienen.

De Generalidad heeft die studie uitgebreid en ze is in bureaucratische staat, de eerste stap die genomen moet worden alvorens men concreet tot een studie van het project kan overgaan en later de werkzaamheden toewijzen.

Maar er is ook goed nieuws. Op vrijdag 31 juli zal het traject van lijn 9 van de TRAM doorgetrokken worden tot in Teulada. Dit traject werd vier jaar geleden onderbroken omdat de aanleg opnieuw maar veiliger diende te gebeuren. De werkzaamheden waren lange tijd onderbroken, omdat in de oorspronkelijke plannen voorzien was dat de metalen brug over de kloof van Quisi, op het grondgebied van Benissa, zou afgebroken worden en vervangen door een nieuwe. Daar begon de ellende en de achterstand, want het gemeentebestuur van Benissa wou die oude brug bewaren en verklaarde ze tot cultureel erfgoed. Daarna kwamen de plannen om de nieuwe brug naast de oude te leggen en de oude brug in te schakelen bij een wandelroute. Nieuwe protesten. Maar ten slotte werd een oplossing gevonden en ging men de oude brug versterken, zodat de nieuwe tramstellen er veilig over kunnen rijden. Iedereen tevreden, behalve de inwoners van Benissa. Zolang het traject onderbroken was, had de vervangende autobus een halte in het dorp. Nu moeten de reizigers weer naar het station, op anderhalve kilometer van het dorp. De gemeente heeft echter verklaard dat een minibus zal ingeschakeld worden.

De elf kilometer tussen Calp en Teulada eisten een investering van 17 miljoen euro. Nu is de weg echter vrij om de hele lijn te kunnen doortrekken naar Denia, een traject van 17 kilometer dat nog eens 34 miljoen euro zal kosten, maar geen geografische moeilijkheden biedt en waarbij de bouw van een tussenstation bij La Sella voorzien is.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Monumentale kerststal Alicante in Guinness Book of Records

ALICANTE. Dit jaar moet u beslist de kerststal in Alicante gaan bekijken. Het is de groots…