Inicio Nieuws La Nucía ondergronds doorkruisen

La Nucía ondergronds doorkruisen

3 minuto leer
451

Onder het oude dorp La N ucía ligt een tunnel langswaar water van de Font de la Favara naar Benidorm werd gevoerd. Een tunnel van 700 meter lang die weldra een toeristische attractie zal worden en waar de bezoeker kennis kan maken met een stuk geschiedenis in verband met watertoevoer. Het gemeentebestuur zal deze hele galerij voor het publiek toegankelijk maken als onderdeel van een route over de watervoorziening.

Rond 1950 werd deze tunnel aangelegd onder het centrum van La Nucía en de pijpleiding werd er in gelegd. Het water kwam van de bron van La Favara, nu een picknickoase aan de rand van het dorp. Hier begint nu bij een kleine ijzeren poortje de onderaardse tocht.

Men loopt door een tunnel die helemaal is aangelegd met bakstenen en rotsstenen en die zich nog in perfecte staat bevindt, 70 jaar nadat hij in gebruik werd genomen. De tocht eindigt in Porvilla, dicht bij de avinguda Porvilla en het auditorium.

De burgemeester verklaarde dat men van het bestaan van de galerij afwist en men begin dit jaar een groep speleologen had aangezocht om ze te verkennen. Om de galerij gereed te maken voor bezoek heeft men beroep gedaan op de provinciale deputatie en om financiële hulp verzocht. Men gaat er van uit dat begin 2024 alles gereed zal zijn om bezoekers te ontvangen.

Om dit te verwezenlijken zal de oude pijpleiding worden verwijderd, want die heeft haar nut verloren, en zal verlichting worden aangebracht. Omdat de hoogte op enkele punten maar anderhalve meter is, zal men zich af en toe moeten bukken. Het einde wordt bereikt via een metalen trapje. Het is wel de bedoeling dat entree wordt betaald en men krijgt een helm.

Het hele park van La Favara werd ondertussen ook aangepakt en de oude wasplaats blootgelegd. De hele route van het water die zal worden uitgezet zal niet alleen door deze tunnel lopen, maar ook langs oude kanaaltjes, bronnen, aquaducten en molens en zal in totaal acht kilometer lang zijn.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Het duurste dorp van de Costa Blanca

De statistieken liegen er niet om. Ze wijzen uit dat wonen in Teulada-Moraira het duurste …