Home Home Rechtbank spreekt zich uit tegen bescherming kust

Rechtbank spreekt zich uit tegen bescherming kust

3 minuten (lectuur)
452

De Valenciaanse regering heeft in 2018 een decreet goedgekeurd om wat nog blijft van de kuststreek te vrijwaren voor bebouwing. Het Hoge Gerechtshof van de Comunidad Valenciana heeft die mooie plannen echter de grond ingeboord en verklaarde dat het zogenaamde ‘Plan de Acción Territorial de la Infrastructura Verde del Litoral’ (Pativel) niet aan de wettelijk gestelde normen voldoet. Met dit plan wou de Valenciaanse regering drieduizend hectare langs de kust van Alicante beschermen tegen verdere ‘betonnering’, hoewel voorzien was dat er nog plaats was voor de bouw van ongeveer 50.000 woningen in de eerstvolgende tien jaar.

Het plan stuitte echter op de tegenstand van vele gemeenten en vooral van promotoren en er kwamen vele kritieken en verwerpingen tegen Pativel. De TM Grupo Inmobiliario uit Torrevieja stapte naar de rechtbank en kreeg van de rechter gelijk. De Valenciaanse regering is echter van plan om in beroep te gaan tegen deze beslissing.

De rechter steunde zich op drie feiten. Er ontbrak een economische studie, een studie over de impact op het leefmilieu en een financiële studie. Volgens de rechtbank kan zonder deze studies dit decreet niet uitgevoerd worden.

Er is nog meer. De rechtbank oordeelde dat het project geen rekening houdt met de Wet op Gelijkheid tussen Vrouwen en Mannen, want er moet in deze tijd ook bewezen worden dat een project niet in strijd is met gelijk welke discriminatie.

Het hoofd van het departement voor Openbare Werken van de Valenciaanse regering, Arcadi España, verklaarde dat de regering zich niet bij die beslissing zal neerleggen en in beroep gaan. Zij wees er op dat de regering eindelijk een ernstige poging heeft gedaan om wat nog vrij blijft van de kust te redden, en dat in het algemeen belang en in het belang van het toerisme, en betreurde dat de rechtbank deze poging teniet doet om administratieve redenen. Zij zei dat de Valenciaanse regering zal blijven strijden voor het behoud van wat nog blijft aan onbebouwde kust.

Bron: Hugo Renaerts

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Everzwijn op wandel in Calp

Het was tijdens de lockdown geen abnormaal verschijnsel om everzwijnen en vossen de dorpen…