Home Nieuws Niet te missen Interview met Mia Van Lil, consul van België te Alicante

Interview met Mia Van Lil, consul van België te Alicante

7 minuten (lectuur)
2,370

Na Mevr. Vermeulen, Mr. Leeman, Mevr. Schoofs en Mevr. Mussche heeft de Costa Blanca sinds een aantal maanden een nieuwe consul, Mevr. Van Lil. Nu zij ‘ingeburgerd’ begint te geraken is het hoog tijd voor een interview.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Kan u zich even voorstellen?

Ik ben geboren en getogen in Brussel en momenteel woon ik in de rand (wanneer ik in België ben). Ik heb 2 fantastische dochters die intussen het huis al uit zijn. Ik heb hedendaagse geschiedenis gestudeerd aan de VUB en ben in de buitenlandse carrière sinds 1990. Ik werd  uitgezonden  naar  Boedapest, Dublin, Parijs en Marseille en heb voordien ook enkele jaren  in Kenia gewoond.

U hebt dus al een ruime ervaring in het buitenland. Stond Alicante hoog op uw verlanglijstje?

Uiteraard, het stond zelfs op de eerste plaats en ik moet zeggen dat het heel goed meevalt.

U spreekt Spaans. Hebt u reeds op een Spaanstalige bestemming gewerkt?

Ik had voordien nog nooit op een Spaanse bestemming gewerkt. Ik heb sinds lang een  voorliefde voor de Spaanse taal.  Ik ben eerst Spaans beginnen leren als autodidact. Toen we in Afrika woonden ontdekte ik de prachtige verhalen van de Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Márquez en wou ze  absoluut in de originele taal lezen. Ik heb me daarin vastgebeten en het is gelukt.

Wat hoopt u zoal te verwezenlijken tijdens uw periode van 4 jaar in Alicante?

Professioneel wil ik de goede dienstverlening naar de Belgen toe verderzetten. Ik word  daarbij omringd en ondersteund door een fijn, ervaren en efficiënt team op het consulaat. Het is prettig werken hier.

Verder wil ik de Belgische gemeenschap  goed leren kennen en goede contacten onderhouden met hen en natuurlijk ook de relaties met de Spaanse lokale diensten verder uitbouwen.

Op persoonlijk vlak ga ik de omgeving verkennen en mij verder verdiepen in de Spaanse cultuur en literatuur.

Hoe ziet het leven buiten de diplomatie er voor u uit? Wat doet u in uw vrije tijd?

Sinds ik hier ben heb ik nog niet zoveel vrije tijd gehad. Ik wandel en zwem graag en daarvoor zit ik hier heel goed! Verder doe ik yoga en hou van reizen, kunst, cultuur, theater.

Wat spreekt u het meeste aan in Spanje: cultuur of gastronomie?

Flamenco trekt mij meer aan dan paella :-), maar ik zeg er meteen wel bij dat ik hier al heel lekker gegeten heb.

Bent u al eerder in contact gekomen met Vlamingen in de Wereld (VIW) in het buitenland?

Ja natuurlijk, op de ene plaats al meer dan op de andere. In Dublin was er elke maand een ‘pubavond’, telkens in een andere legendarische pub. Heel gezellig. Toen de kinderen klein waren, waren we eerder van de partij bij het Sinterklaasfeest.

Hoe belangrijk vindt u het bestaan van VIW voor de uitgeweken Vlamingen?

Als je emigreert kan de VIW een uitvalsbasis zijn om mensen te leren kennen en een vriendenkring op te bouwen. Persoonlijk vind ik het een menselijke en culturele  verrijking, want het is niet altijd even gemakkelijk om zich in het buitenland te installeren. Je moet immers alles opnieuw gaan uitzoeken en nuttige tips zijn dan meer dan welkom. VIW kan daarbij helpen.

Het is ook belangrijk om de tradities van de eigen roots te behouden. Ik denk nu aan eenvoudige dingen zoals een sinterklaasfeestje of een paaseierenraap voor de kinderen.

Hoe ziet u de politieke situatie in België? Denkt u dat er vlug een regering gevormd zal worden?

Dat is een moeilijke vraag. Ik hoop dat we snel een regering krijgen, helaas lijkt het een moeilijke opgave. Ik denk niet dat iemand hier een duidelijk antwoord op heeft.

Hebt u een boodschap voor de talrijke Vlamingen aan de Costa Blanca?

Geniet van het leven onder de Spaanse zon. Het lijkt mij hier een fijne plek om te leven, te werken en op te groeien. Verder moet ik jullie aanraden om zich te registreren bij het consulaat 🙂

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Niet te missen
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wat met de mondkapjes vanaf 26/6?

De Ministerraad heeft op 24/6 een akkoord bereikt in verband met de versoepeling van de mo…