Home Nieuws Niet te missen Nieuw bericht van de Ambassadeur

Nieuw bericht van de Ambassadeur

4 minuten (lectuur)
908

De jongste dagen is iedereen bij buitenlandse zaken druk in de weer geweest om zoveel mogelijk Belgen terug naar huis te brengen, op alle mogelijke manieren (commerciële vluchten, eigen Belgische repatriëringsvluchten of in samenwerking met andere Europese landen).

Spanje was hierop geen uitzondering en onze consulaten in Tenerife en Alicante, met de bijstand van deze ambassade, hebben hierin ook een grote rol gespeeld. Vorige week organiseerde België evacuatievluchten uit de Canarische Eilanden, via 1 militaire en 1 civiele vlucht uit Las Palmas de Gran Canaria en 7 civiele vluchten uit Tenerife. Een totaal van 1.298 Belgen (en 13 buitenlanders) konden zo naar België teruggevlogen worden. Op maandag 30 maart zijn uiteindelijk 64 Belgen met een Nederlandse evacuatievlucht vanuit Alicante naar hun thuis kunnen terugkeren.

Ik wil hier nogmaals in de eerste plaats mijn collega, ambassadeur Jan Versteeg, bedanken. Tot nog toe was het omwille van administratieve formaliteiten immers niet mogelijk om burgers van andere EU-lidstaten op zo’n vluchten mee te nemen. Alles moest ook vliegensvlug, op een luttele paar uur tijd, geregeld worden. Ik ben blij dat we uiteindelijk op een totaal van 236 passagiers zo’n grote groep Belgen hebben kunnen laten vertrekken, terwijl de Nederlanders toch 48 uur meer aanmeldingstijd hadden. Het spijt me ook erg voor de ingeschreven personen die, omwille van lokale transportproblemen, niet tijdig op de luchthaven konden geraken. Tenslotte organiseerde België op 2 april een humanitaire repatriëringsvlucht vanuit Alicante met zo’n 170 passagiers. Deze vlucht was uitsluitend bedoeld voor de medisch hulpbehoevenden. De betrokken personen werden rechtstreeks door het consulaat gecontacteerd op basis van informatie die bij eerdere contacten was ingewonnen. De vlucht kon aldus onmiddellijk gevuld worden zodat ze niet hoefde gepubliceerd te worden.

U hebt wellicht ondertussen vernomen dat de Spaanse regering de maatregel in de strijd tegen het coronavirus verder heeft verstrengd. Ik vraag u derhalve steeds de lokale voorschriften nauwgezet na te leven. Intussen worden ook de transportmogelijkheden wereldwijd steeds beperkter. Vanuit Spanje zijn er nog steeds rechtstreekse vluchten vanuit Madrid (Iberia) en Barcelona (Vueling) naar Brussel. Ik ben me ervan bewust dat deze optie, gekoppeld aan een binnenlandse trein- of vliegtuigreis, niet evident is. Ik wil gewoon signaleren ze nog bestaat.

Ik wens u verder veel sterkte in deze moeilijke momenten.

Beste groeten,

Marc Calcoen Ambassadeur van België

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Niet te missen
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wat met de mondkapjes vanaf 26/6?

De Ministerraad heeft op 24/6 een akkoord bereikt in verband met de versoepeling van de mo…