Inicio Experten Administratief Leven in Spanje is vaak een «Fabeltjeskrant»

Leven in Spanje is vaak een «Fabeltjeskrant»

7 minuto leer
1,336

Zoveel verhalen, maar welke zijn correct?

Over leven en verblijven in Spanje doen de meest uiteenlopende verhalen de ronde op allerhande forums, socia/e media of gewoon tijdens een etentje met vrienden. Het lijkt soms wel de «Fabeltjeskrant» en wie de fabe/s ge/ooft za/ voor verrassingen komen te staan.

«Als ik verhuis naar Spanje, is de invoer van mijn wagen gratis» : NIET CORRECT

U kunt uw wagen invoeren als verhuisgoed bij een defintieve verhuis naar Spanje. Maar dit is niet gratis. Er zijn kosten verbonden aan de overzetting van uw wagen naar een Spaanse nummerplaat: kosten voor de keu­ring, de tenaamstelling van de plaat en voor het werk van de invoerder. U betaalt wel minder invoerrechten (tot 14,75% minder taksen op de fiscale waarde van de auto).

«Een NIE is maar 3 maanden geldig» : GEDEEL TELIJK CORRECT

Uw NIE is inderdaad drie maanden geldig. Het is echter zo dat enkel Tráfico (de Spaanse verkeersdienst) een recente NIE vraagt bij de aankoop of invoer van een wagen. Het is wel aan te raden, bin­nen de 3 maanden na aflevering, uw NIE aan te melden bij de Spaanse belasting­dienst via model 030. Anders moet u alsnog een vernieuwing aanvragen wanneer u uw belastingaangiftes wilt doen.

«Indien ik als gepensioneerde Belg verhuis naar Spanje ben ik mijn recht op Sociale Zekerheid in Belgie kwijt» : NIET CORRECT

Belgische gepensioneerden genieten van een groot voordeel dankzij een overeen­komst tussen Spanje en Belgie. Zij kun­nen altijd terugkeren naar Belgie en ver­der genieten van de Sociale Zekerheid in Belgie. Doktersbezoeken, voordelige medicatie, onderzoeken en operaties kunnen nog steeds in Belgie gebeuren, zelfs als resident in Spanje.

«Binnen de 6 maanden na residentie moet ik mijn rijbewijs omzetten naar een Spaans»: NIET CORRECT

Als er geen vervaldag op uw huidig rij­bewijs staat, dan moet u ten laatste na 2 jaar (volgend op de residentie) uw rij­bewijs omzetten naar een Spaans.

Als er een vervaldag is, dan moet deze tegen die datum omgezet worden naar een Spaanse versie.

«Ik ben niet resident en heb een Spaanse wagen. Ik mag met deze wa­gen zonder problemen terugkeren naar Belgie of Nederland» : NIET CORRECT

Dit mag in geen enkel geval. In Belgie wordt uw wagen in beslag genomen en u moet deze terug voorzien van een Belgische nummerplaat, met de nodige kosten en boetes tot gevolg. In Nederland moet u de BPM gedeeltelijk betalen + een vergoeding per dag dat u wilt rijden in Nederland.

«Ik ontvang een pensioen als amb­tenaar uit Belgie of Nederland, dus ik moet in Spanje geen aangifte doen» : NIET CORRECT

In Spanje moet u altijd aangifte doen. De reeds betaalde belastingen in uw thuis­land worden afgetrokken van de te betalen belastingen in Spanje.

«Ik heb een vastgoed in Spanje. Als ik geen Spaans testament opmaak, dan zal mijn vastgoed na mijn overlijden naar de Spaanse staat gaan»: NIET CORRECT

De grootste fabel! Uw vastgoed zal geerfd worden door de wettelijke erfgenamen. De procedure voor aangifte nalatenschap in Spanje verloopt gewoon veel vlotter en snel­ler als er een Spaans testament is.

«Bij de verkoop van vastgoed in Span­je, als niet resident, moet ik geen belastingen betalen» : NIET CORRECT

Elke privé persoon of bedrijf, resident of niet resident, betaalt 2 soorten belastingen bij de verkoop van uw vastgoed in Spanje. Enerzijds de ‘Plusvalía Municipal’ aan de gemeente, ongeacht indien er winst is of niet, anderzijds de ‘Niet-residenten Winst­belasting’ = de inhouding van de 3% op de koopsom bij de notaris. Indien er geen of weinig winst is dan kunt u deze volledig of gedeeltelijk terugvragen.

«Ik keer terug naar mijn thuisland en ik heb nog een openstaande schuld aan de Spaanse belastingdienst. Deze schuld valt weg.» : NIET CORRECT

De Spaanse belastingdiensten stellen een schrijven op naar de Belgische of Nederlandse administratie om over te gaan tot inning in uw thuisland van de openstaande schuld. Bij niet betaling zal dit uiteindelijk leiden tot beslag op uw goederen in uw thuisland.

«Oremfi Internacional in Altea geeft u steeds duidelijke antwoorden op al uw vragen betreffende uw leven en ver­blijf in Spanje»: CORRECT

Tony Gillis, zaakvoerder Oremfi, is hier specialist ter zake.
Oremfi is een verzekerings- en diensten­kantoor in Altea.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Administratief

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Mira además

Schenken van een woning in Spanje, gratis?

Artikel bijgewerkt februari 2024 Begin 2015 verschenen er berichten in de binnenlandse en …