Home Home Een slang in huis? Geen paniek

Een slang in huis? Geen paniek

7 minuten (lectuur)
1,023

Al geruime tijd krijgt de politie of de Guardia Civil oproepen van mensen die een slang in hun huis hebben gezien. De laatste weken heeft de hitte er voor gezorgd dat enkele slangen hun heil zoeken in de verkoeling van de huizen in urbanisaties of landhuizen. Echter, geen paniek. De drie slangen die het meest huizen binnendringen zijn totaal ongevaarlijk. Het gaat meestal om de bastaardslang (Mapolon monspessulanus), de trapslang  (Rhinechis scalaris) en de hoefijzerslang (Hemorrhois hippocrepis). In deze streek komen ook de ringslang en de adder voor, maar die zal men nooit thuis aantreffen.

De zogenaamde bastaardslang, hagedisslang of ‘Montpellier-slang’  is de slang van grotere maat die een ​​lengte van 2,5 meter kan bereiken. Op het Iberisch schiereiland zijn ze te vinden in open en zonnige velden, maar ook in de struiken. Het is een giftige soort behoorlijk reactief die gemakkelijk kan aanvallen als ze zich bedreigd voelt. Het dier slaagt er echter zelden in zijn gif te inoculeren wanneer het bijt, omdat zijn slagtanden zich in het achterste gedeelte van het gehemelte bevinden. Evenzo is medische aandacht essentieel in geval van beten.

De trapslang is een niet-giftige slang uit de familie gladde slangen. De slang dankt de naam aan het patroon van de jonge dieren dat aan een ladder doet denken. Die tekening bestaat uit een dubbele streep aan weerszijden van de rug hebben met regelmatige verbindingsstrepen. Naarmate de slang ouder wordt vervagen deze dwarsstrepen maar de lengtestrepen op de rug blijven. Andere exemplaren hebben ook op de flanken strepen of vlekken. De basiskleur is meestal bruingrijs tot crèmewit en de strepen meestal zwart, soms donkerbruin. De trapslang wordt maximaal 160 centimeter lang maar voor de meeste slangen blijft dit beperkt tot ongeveer 120 cm.

De hoefijzerslang heeft een vrij lange kop die aan de bovenzijde plat is en naar de nek toe breed uitloopt. Men kan duidelijk zien waar de nek begint. Het lichaam is betrekkelijk dik, dat naar de staart smal toe loopt en eindigt in een punt. De omvang van zijn staart is afhankelijk van het geslacht van het dier. Zijn oog is aan de onderkant omlijnd door een halve cirkel van veelzijdige schubjes. De hoefijzerslang is geel of geel-grijs van kleur. Op zijn rug heeft hij een groot aantal, regelmatig verdeelde, zwartomlijnde grijze vlekken.

Hij dankt de naam aan de hoefijzervormige tekening op de achterzijde van zijn kop. Deze tekening bestaat uit twee zwarte lijnen, die de nek aan weerszijden sieren. Tussen de lijnen zit een vlek. Deze vlekken liggen in drie of vijf rijen over zijn hele lichaam. De middelste rij heeft de grootste en meest ronde vlekken.

Er zijn meer slangen die hier voorkomen maar heel zelden in huizen zullen binnen dringen, omdat ze nooit hun habitat zullen verlaten en een eigen domein hebben. Het zijn de esculaapslang die twee meter lang kan worden, de gladde slang, nooit langer dan 80 centimeter, de toornslang met maximum twee meter en de ringslang, maximum 80 centimeter en altijd in de buurt van water.

In de provincie Alicante kan men in de natuur ook een adder ontmoeten, de enige giftige slang in dit gebied, maar de kans om dit dier te zien is heel gering. De adder is heel schuw en gaat meteen op de vlucht. De kans om door een adder gebeten te worden is dus zo goed als onbestaande. De adder bereikt een lengte van ongeveer 60 cm en heeft een relatief dik lichaam. De slang heeft een kenmerkende zigzag-tekening op de rug en heeft een driehoekige kop.

Wordt u ooit toch door een slang gebeten, en dat zal alleen voorkomen als u ze bedreigt, dient u wel verzorgd te worden en een injectie tegen tetanos te krijgen. Laat u een slang met rust dan laat ze u ook met rust. Het zijn allemaal schuwe dieren die bij nadering van een mens snel op de vlucht slaan. Heeft u zo’n slang in huis, probeer ze dan gewoon met een stok buiten te jagen. Maar ze zijn ook nuttig, want ze eten hoofdzakelijk muizen en ratten. Krijgt u ze niet buiten, bel dan de politie, die met een gespecialiseerde man komt om de slang ‘op te scheppen’ en u er van te bevrijden. Dus blijf kalm. Geen paniek. Geen gevaar.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Invloed van het Spaans op het Nederlands

Naar aanleiding van een bericht op Facebook van de Ambassade van België te Madrid over Spa…